Kísérőlevél minta

Friss topikok

Archívum

Így írd meg a kísérőleveledet - Kísérőlevél minta

2011.08.02. 12:00 Kísérőlevél író

 

Az első benyomás rendkívül fontos: A motivációs írásod egy pályázatnál különösen fontos. A pályázás saját magad bemutatását jelenti, ha lehet egyénileg és kreatívan. Adok neked tippeket, hogyan emelkedj ki a motivációs írásoddal a tömegből.

Ezek tények, számok - ezért fogadj egy szakértőt az önéletrajzodhoz, ha meg szeretnéd tudni, vajon te, mint pályázó egy kiírt állásra alkalmas lennél vagy nem. A motivációs írás jelentősége többet nyom a latba. Az a feladata, hogy az önéletrajz fontos momentumainak egy személyes keretet adjon. Ideális esetben ki van emelve a pályázati dokumentumokban, mint egy smink vagy egy öltönyhözillő nyakkendő.

A Motivációs írásod formai sajátosságai

Maximum egy oldal hosszú, áttekinthető legyen a motivációs leveled, dátummal, címzettel - és a feladó címet is add meg. A tárgyat megjelölő sorban a "tárgy" szó kiírása nélkül tagold a levelet és segítsd az olvasót a tájékozódásban. Ideális módon a levelet ugyanabban az írásmódban szerkeszd, mint az önéletrajzot és tartalmazzon egy fejlécet a neveddel és címeddel.
 
A motivációs írásod felépítése
 
Bevezetés: Kezd el a szöveget udvariasan és a legjobb, ha direkt a megszólított személyre irányul "mélyen tisztelt..." és aztán írd meg az első mondatot úgy, hogy az elég izgalmas és érdekes legyen ahhoz, hogy továbbolvasásra ösztönözze.
 
Amit megfogalmazol, az rajtad marad. Az a mondat, hogy miért téged fizessen a vállalkozás, éppen olyan érdekes lehet, mint egy állítás, amit magadról mondasz. Gondolj csak arra: A rövidítésben áll a dolog pikantériája. A rövid első mondat szinte mindíg jobban hat, mint egy egész bekezdésnyi. Ügyelj a bevezető mondatok hosszára, mint "ezennel megpályázom" vagy "mellékelve küldöm az irataimat".
 
Tárgyalás: A motivációs írásodnál a továbbiakban ne csak egyszerűen ismételd meg az önéletrajzot, hanem ragadd ki azokat a pontokat, amelyek arra a tevékenységre vonatkoznak, amire törekszel és követelményeket állítanak veled szemben. Írj érdekesen és meglepően. Térj rá rögtön a tartalmilag lényeges pontokra. Közölj személyesebben, mint ahogy szoktál, mert különben aki olvassa majd az írásodat, téged sem fog többre tartani, mint mást.
 
A motivációs írásnál a következő kérdésekre kell válszt adnod:
 
Miért ehhez a vállalkozáshoz pályázol?
Miért pályázod meg ezt az állást?
Milyen képzettséged van ehhez az álláshoz?
Mit vársz a vállalkozástól, ha téged alkalmaz?
További információk, amik még fontosak a vállalkozásnál
(a fizetés, a tanulmányok befejezése, a legkorábbi munkakezdés dátuma?)
 
Tekints úgy a motivációs írásodra, mint saját szempontú pályázati leveledre: 
Fontos, hogy nyugodtan, pontosan fogalmazz félkövéren vagy aláhúzással kiemelve; esetleg a felsorolási jelek is segítenek a tartalom gyors megértésében.
 
Befejezés: Utalj a pályázati folyamatban a következő lépésre.
Pl.: "Szívesen vennék egy személyes beszélgetést Önnel". A helyes üdvözlési forma szerint: "Szívélyes üdvözlettel". A levél végén utalj a mellékletekre anélkül, hogy külön megneveznéd őket.
 
És nem utolsó sorban figyelj arra, hogy az egyes részek megfelelő arányban legyenek elosztva az oldalon. A motivációs írásodnak nem szabad sem a fejlécnél, sem alul túlzsúfoltnak lennie. Valamint, ami még a pályázat minden részére érvényes, hogy vizsgáld át alaposan a motivációs írásodat a helyesírási hibák miatt. Nézesd át legalább egy személlyel. Remélem, hogy hatékony segítséget tudtam nyújtani számodra és a közel jövőben meg is lesz az eredménye.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiserolevelminta.blog.hu/api/trackback/id/tr813119885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása